Translate

19 Eylül 2009 Cumartesi

Evde Bilim-Genleşme






Hava bir gazdır, göremediğimiz moleküllerden oluşur. Gaz molekülleri sürekli hareket eder. Üstelik sıcaklık arttığında daha hızlı hareket etmeye ve birbirleriyle çarpışmaya başlarlar. Çarpıştıkça da birbirlerinden uzaklaşırlar.Sıcaklık daha da artarsa moleküllerin çarpışmaları da hızlanır.Bu durumda birbirlerinden daha da uzaklaşırlar.Böylece gazın boşlukta kapladığı yer artar. İşte bu olaya GENLEŞME adı verilir.

Basit bir deney yapalım. Bunun için gerekli malzemeler: soda şişesi ve madeni para
  1. Boş soda şişesini 1 saat buzlukta bekletin.


  2. 1 saat sonra madeni parayı şişenin ağzına yerleştirin. (tam olarak kapandığına emin olun)


  3. Şişeyi buzlukta 1 saat daha bekletin.


  4. Paranın yerinden oynamamasına dikkat ederek şişeyi buzluktan çıkarın.


  5. Şişeyi iki avucunuzun içine alın ve bir süre bu şekilde bekleyin.Bu sırada gözlerinizi madeni paradan ayırmayın. Madeni paranın hafifçe hareket ettiğini göreceksiniz.
SONUÇ: Soda şişesi aslında değildir, içi havayla doludur. Şişeyi buzlukta beklettiğimizde, hem şişe hem de içindeki hava soğur. Isınan hava nasıl genleşiyorsa, soğuyan hava da büzülür. Buzlukta duran şişenin ağzına para yerleştirdiğimizde, soğumuş havayı içine hapsetmiş oluruz. Ardından şişeyi buzluktan çıkarıp avuçlarımızın arasında beklettiğimizde, şişeyle ellerimizin arasında bir ısı alışverişi gerçekleşir. Ellerimiz soğurken şişe ve içindeki hava ısınır. Isınan hava genleşir. Bu da şişenin içindeki hava basıncının artmasına neden olur. Basınç artınca şişenin ağzındaki para hafifçe hareket eder.

kaynak: bilim çocuk dergisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder